sâmbătă, 14 martie 2015

Cea mai lungă șosea din lume...-Geografie

                     

 Pornind din nordul Alaskai si traversand 14 tari inainte sa ajunga in extremul sudic al continentului american, Tara de Foc, Panamericana este cea mai lunga cale rutiera din lume avand nu mai putin de 47.958 kilometri. Ideea construirii ei a aparut la primul congres al statelor americane, desfasurat in anul 1889, insa abia la al 5-lea congres, in 1923, s-a reusit schitarea traseului ei si dupa alti 13 ani proiectul a primit girul tuturor tarilor participante la aceasta constructie.
 Iata statele traversate de catre Panamericana: Canada, SUA, Mexic, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Ecuador, Peru, Chile si Argentina. Unele sectiuni ale Panamericana sunt reprezentate de autostrazi moderne (de exemplu in Argentina sau Peru), alte sectiuni fiind doar simple strazi regionale. Panamericana este circulabila pe tot traseul ei cu exceptia a 87 de kilometri intre Canalul Panama si nord-vestul Columbiei, bucata neconstruita pentru protejarea padurii tropicale, faunei si populatiei indigene. Motocicletele, bicicletele si autovehiculele tot-teren pot face insa traversarea acestei sectiuni neamenajate.
In 2003 motociclistul Kevin Sanders a reusit parcurgerea intregii Panamericana in 34 de zile iar in 2006 a fost doborat recordul mondial pentru parcurgerea ei cu masina, in 15 zile, 11 ore si 25 de minute de la marea arctica din Alaska pana la Ushuaia in sudul Argentinei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu