joi, 8 octombrie 2015

,,De veghe în lanul de secară'' de J.D.Salinger

 Romanul De veghe în lanul de secară a fost scris de autorul american Jerome David Salinger.Romanul îl are ca personaj principal pe Holden Caulfield, un adolescent răzvrătit în vârsta de șaptesprezece ani care hotărăște să-și ia lumea în cap după ce a fost dat pentru a treia oară afară dintr-o școală.
 Holden relatează peripețiile prin care trece înainte de a părăsi liceul Pencey dar și după.
 Descrie persoanele cu care intră în contact foarte amănuțit,fetele cu care se întâlnește, băieții cu care este coleg de cameră în școlile prin care învață, etc. își iubește foarte mult sora mai mică, ea este motivul pentru care Holden se întoarce acasă.Îi este dor de fratele care a murit din cauza leucemiei și de celălalt frate plecat la Hollywood ca scriitor de scenarii.
 

 În timpul plimbărilor lui prin New York(oașul natal),după ce părăsește liceul Pencey, Holden trece prin momente mai mult sau mai puțin vesele, pe mine mă distrează limbajul foarte tare, iar replicile "m-a dat pe spate" și "alte alea pe acolo" au început chiar să mă enerveze din cauză că le folosea și de cinci ori într-o frază.
 M-au amuzant tare momentele în care Holden are de-a face cu prostituata și cu șeful ei, dar și faza în care fuge de la profesorul care s-a oferit să-l găzduiască peste noapte din cauză că acesta îl mângâia pe Holden pe frunte.
 Recunosc că viața de adolescent nu e ușoară, dar nici el nu încerca nici unu pic să și-o facă mai plăcută.
 Din roman ne dăm seama că Holden este tipul elevului răzvrătit și neadaptat de care școlile ar da orice să scape din cauză că nu învață și crează necazuri. Are o imaginație bogată și este predispus să cadă pradă viciilor și să se lase  băgat în tot soiul de încăierări.
 M-a enervat puțin faptul că titlul nu prea are nicio legătură cu conținutul cărții, poate doar prin faptul că lui Holden îi place o poezie scrisă de Robert Burns Dacă cineva se întâlnește cu cineva venind prin secară. și își dorea să supravegheze  lanuri de secară în loc să devină avocat ca tatăl său ori alte meserii pentru care el nu avea căutare.
 În cele din urmă băiatul se întoarce acasă și ajunge să își istorisescă peripețiile dintr-un spital de boli mintale de unde va ieși curând,iar din toamna următoare va învăța la o altă școală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu