luni, 26 mai 2014

Biologie-reptile

Reptilele sunt o clasă de vertebrate ovipare, poichiloterme, cu corpul acoperit de o piele groasă, solzoasă, fără picioare sau cu picioare scurte, dispuse lateral, și cu inima tricamerală. Doar câteva duc un mod de viață acvatic sau semiacvatic. Se cunosc aproximativ 7000 de specii de reptile.
Caractere generale:
  • sunt mai bine adaptate la viața terestră decât amfibienii.
  • au piele solzoasă sau acoperită cu plăci osoase dublate de plăci cornoase.
  • sunt animale târâtoare.
  • respirația este pulmonară.
  • înmulțirea se face prin ouă care se clocesc singure la soare; fecundația este internă.
  • temperatura corpului este variabilă după temperatura mediului înconjurător (poichilotermie).

    Corpul reptilelor poate fi alungit (
    șopârlășarpecrocodil) sau rotundă (broască țestoasă). Pielea lor solzoasă micșorează evaporarea apei din corp și le dă posibilitatea să trăiască în zone aride. Ochii sunt destul de dezvoltați. Ei au un cristalin foarte elastic, ce le permite să vadă la distanțe mari.

    Coloana vertebrală are 10 vertebre (șopârla) sau mai multe. Cutia craniană este unită cu prima vertebră. Din această cauză mobilitatea capului este mare.La șerpi, coastele nu sunt unite între ele prin intermediul sternului, putând să înghită hrana mai bine.

    Musculatura:
    Reptilele au o musculatură dezvoltată, în special a membrelor.

    Sistemul digestiv:
    Sistemul digestiv este împărțit în mai multe părți: cavitate bucală, faringe, esofag, stomac, intestin subțire, intestin gros. Cavitatea bucală este bine delimitată. Mandibula se articulează de craniu prin intermediul osului pătrat. Acest mod de articulare permite deschiderea extrem de largă a cavității bucale. Spre deosebire de pești și amfibieni, dinții prezintă o relativă specializare. Intestinul gros se deschide în cloacă.

    Sistemul respirator:
    Reptilele sunt primele vertebrate, a căror respirație este exclusiv pulmonară. Plămânii sunt alungiți.Inspirarea se face datorită lucrului mușchilor intercostali.Expirarea se face pasiv.La aproape toate reptilele, inima este tricamerală, numai la crocodili este din 4 camere.

  •  Sistemul circulator:
    Inima prezintă 3 camere: două atrii și un ventricul. Sângele arterial este separat de cel venos mai bine decât la amfibieni datorită unui început de perete despărțitor în ventricul și amplasării principalelor vase arteriale. Sângele realizează două circuite: mare și mic.

     Sistemul nervos:
    Sistemul nervos este mai dezvoltat ca la amfibieni și pești. Cerebelul, care controlează echilibrul, este foarte dezvoltat. Emisferele cerebrale sunt mari și au scoarță cerebrală. Este un sistem nervos centralizat.

     Mediul de trai:
    Reptilele trăiesc pe aproape toate continentele (în afară de Antarctica). Marea majoritate a reptilelor trăiesc în țările cu climă foarte caldă , fiind majoritatea nocturne.În zonele acestea pot fi întâlnite unele specii de șopârle și șerpi diurne. Iarna ele hibeneaza, din cauza micșorării temperaturii externe și interne.

     Reproducerea:
    Înmulțirea se face prin ouă depuse de femelă în locuri însorite. Ele sunt clocite cu ajutorul căldurii solare. Dezvoltarea embrionului se face fără metamorfoza.

duminică, 25 mai 2014

Educația civică-proiect de grup

Educația civică
                              Proiect de grup
                                            Restaurant

1.Numele firmei-,,Popasul Dacilor''
2.Sloganul(deviza)-,,Susține bucătăria moldovenească''
3.Emblema(simbolul)













4.Misiunea firmei-Localul se ocupă cu prepararea bucatelor tradiționale moldovenești,stropite din belșug de vinul casei.
5.Obiectivele-Scopul restaurantului este de a le creea tuturor o atmosferă rurală plină de plăcere și extaz.
6.Strategia-Angajații localului v-or prepara în așa fel bucatele,astfel încît vizitatorii v-or veni de nenumărate ori,fiind ademeniți de gustul și mirosul  lor.
7.Modalități de finanțare inițială- Voi lua un credit cu împrumut din Banca Națională a Moldovei și voi investi banii în afacere.















miercuri, 21 mai 2014

Limba și literatura romînă:Opere dramatice.


Actorul dramatic
Opera dramatica:
specia
Regizorul
Nume de actori
Teatrul care a montat spectacolul
1.Safta
2.,,Chirita in provincie”
3.V.Ignat
4.Aurica Tarus-Turcanu
,,Bogdan Petriceicu Hasdeu”Cahul
1.Profir
2.,,Vom trai si vom vedea”
3.Gheorghe Urschi
4.Alex Turcanu
5.,,Luceafarul”
1.Diana Mititelu
2.,,Pinochio”
3.Carlo Collodi
4.

1.Seful garii
2.,,Steaua fara nume”
3.Gheorghe Urschi
4.Gheorghe Urschi
5.,,Luceafarul”
1.Comisar
2.,,Serghei Lazo”
3.Gheorghe Urschi
4.Gheorghe Urschi
5.,,Luceafarul”
1.Arlequin
2.,,Jocul dragostei si al intimplarii”
3.Gheorghe Urschi
4.Gheorghe Urschi
5.,,Luceafarul”
1.Surugiul
2.Chirita din Iasi
3.Mihai Volontir
4.Mihai Volontir
5.,,Vasile Alexandri”din Balti

Fizica:Undele Seismice

Undele seismice sunt unde elastice care pot traversa un mediu fără a se modifica. Impulsul dat la plecare taie particulele elementare prezente în acel mediu care vor împinge alte particule înainte să-și reia locul, se produce după o reacție în lanț.
Vibrațiile unui seism se propagă în toate direcțiile. Se disting două tipuri de unde, undele de volum care traversează Pământul și undele de suprafață care se propagă la suprafața Pământului. Pe înregistrările seismografelor, ele se succed sau se suprapun. Viteza lor de propagare și amplitudinea lor sunt modificate de către structurile geologice pe care ele le traversează de aceea, semnalele înregistrate sunt combinația de efecte legate la sursă, la mijloacele traversate și la instrumente de măsură.


Undele P sau undele primare numite și unde de compresie sau unde longitudinale. Deplasarea pământului care acompaniază trecerea lor se face prin dilatații și compresii succesive. Ele se deplasează paralel cu direcția de propagare a undei. Acestea sunt cele mai rapide (6 km/s aproape de suprafață) și sunt primele înregistrate de seismografe. Ele sunt responsabile de zgomotul pe care îl putem auzi la începutul unui cutremur.
Undele S sau undele secundare numite și undele de tăiere sau undele transversale. La trecerea lor, mișcările solului se efectuează perpendicular pe sensul de propagare al undei. Aceste unde nu se propagă în medii lichide, ele sunt de obicei oprite de nucleul extern al Pământului. Viteza lor este de 4,06 km/s. Ele apar al doilea pe seismograf.
Diferența de timp dintre venirea undelor P și S e mare, cunoscând viteza lor se pot da indicații despre îndepărtarea seismului. Așa putem localiza epicentrul cu ajutorul a trei seismografe
Unda lui Love: un englez care a descoperit existența ei în 1911. Mișcarea ei se poate compara cu cea a undelor S fără mișcarea verticală. Undele lui Love provoacă o clătinare orizontală care este cauza numeroaselor pagube ale fundației unui edificiu care nu este o construcție paraseismică. Undele lui Love se propagă cu viteza de aprox. 4km/s.
Unda lui Rayleigh: ea a fost descoperită de John William Strutt Rayleigh în 1885. Mișcarea ei este complexă, asemănătoare cu cea a unei pulbere purtată de un val, constituind o mișcare verticală și una orizontală

luni, 19 mai 2014

Informatica:Rețeaua Internet

La baza tuturor serviciilor din reteaua Internet sta comunicarea mesajelor de la sursa la destinatie. Informatia circula prin aceasta retea sub forma de pachete, fiecare pachet avand un expeditor si un destinatar.
Initial reteaua Internet a fost construita in scop stiintific si educational, iar functiile predominante ale retelei Internet erau cele de documentare si comunicare. Ea putea fi folosita ca o imensa biblioteca digitala care permitea schimbul de informatii intre cititorii ei. Ulterior, crescand numarul de calculatoare conectate la Internet, a crescut si numarul de siteuri ale diferitelor organizatii si, implicit, numarul de vizitatori virtuali ai acestor siteuri. Acesti vizitatori ai unui site Web, ca orice vizitator al unei locatii fizice, sunt posibili consumatori de produse sau servicii. De aici, pana la a transforma un site Web intr-un panou publicitar, drumul a fost foarte scurt. Companiile interesate in a-si prezenta produsele sau serviciile si in a-si face publicitate si-au creat propriul site, prin care isi promoveaza propriile produse sau servicii. Prezentarea acestor informatii prin intermediul paginilor Web este realizata de obicei de firme specializate, astfel incat aceasta functie a retelei Internet a dus la aparitia unei ramuri noi in industria de software.


Principiul comunicarii in reteaua Internet este cel de client/server, in care un calculator client, pentru a avea acces la un serviciu, trebuie sa se adreseze unui calculator server care asigura acel serviciu. Clientul se adreseaza serverului prin intermediul unui set de reguli care corespund protocolului de acces folosit de acel serviciu. Reteaua de Internet va asigura, prin intermediul acestor servicii, urmatoarele functii:
1. Functia de documentare si informare, prin:
-obtinerea de informatii prin intermediul grupurilor de stiri (similare unor publicatii periodice – ziare si reviste – orientate pe o anumita gama de subiecte sau nisa);
-obtinerea de informatii prin serviciul WWW – similar unei biblioteci digitale.
2. Functia de comunicare, prin:
-schimb de mesaje;
-transfer de date.

sâmbătă, 17 mai 2014

Eseu la lb. și lit.romînă

Îmi place să descoper caractere umane,să ascult oameni,să le valorez calitățile,să-mi construiesc o imagine a vieții pe care o trăim,dar mă sperie faptul că oamenii  încep să-și batjocore existența,să-și ascundă realitatea,să trăiască  într-o lume alcătuită,nu cea reală.
    Omul după părerea mea este marcant prin simplul fapt că există,dar cît de bine îi decurge viața depinde doar de el.
    Atîta timp cît omul se află în fața mea lipsit de cuvînt și imagine,rămîne în amintire un simplu corp îmbrăcat in haine ce valorează uneori mai mult ca el.Nu încep niciodată să judec omul
pînă nu aud ce spune,fiindcă în cele mai dese cazuri exteriorul nu corespunde cu universul
interior al persoanei.
    Înainte de a scrie ceva despre o persoană,mai întîi încerc să o ascult.Uneori numele poate
descrie caracterul oamenilor,chiar și limbajul.
    Spre exemplu aș putea aduce opera ,,O scrisoare pierdută’’ de Ion Luca Caragiale.
    Numele personajelor sugerează trăsătura lor dominantă.Autorul și-a individualizat
personajele cu aceste nume(Cetățeanul turmentat,Joițica,Cațavencu,etc.)pentru a le da o
caracteristică generală pe scurt,de exemplu:
    Cetățeanul turmentat-acest nume ne duce la ideea că mereu era  amețit,cherchelit,mai bine spus iubitor de alcool;
    Cațavencu-era o fire vorbăreață;
    Joițica-o femeie distinctă,plină de viață.
   Numele ne oferă diferite sugestii  pentru a înțelege mai ușor  profilul personajelor.
  Deși nu sînt sancționate prin comicul de limbaj,personajele ,,cu carte’’ sunt ironizate pentru legătura extraconjugală,semnificative în acest sens fiind numele lor de alint,Fănică și Joițica.

  Nu vreau să prezint o imagine proastă a oamenilor,vreau să prezint realitatea în proză construită din piele și oase,descrisă de alții doar in vise,de aceea nu incep niciodată să descriu omul,pînă ce nu-l văd cu toate amănuntele lui în fața mea...

vineri, 16 mai 2014

Biologie:Racul de rîu

Racul de rîu.
Corpul este alcatuit din doua parti:cefalotorace si abdomen. Pe cefalotorace exista: -doua perechi de antene formate din articole:una mai scurta si bifurcata,a doua mai lunga; -2 ochi compusi din mai multi ochi simpli,asezati in varful unor pedunculi cârnoși;racul vede bine in toate partile; -gura asezata ventral,prevazuta cu falci taioase; -5 perechi de picioare inegale,articulate,asezate ventral. Abdomenul,mai subtire decat cefalotoracele,este format din 7 segmente prevazute cu muschi puternici.Pe patrea ventrala a primelor 5 segmente se afla cate o pereche de picioruse mici.Al 6-lea si al 7-lea segment latit formeaza inotataoarea codala. In apa,racul inoata,indoind abdomenul si lovind apa cu inotatoarea codala.
Ecrevisse pattes rouges.jpg

Căpușele.

Căpușele au un corp acarian tipic, turtit dorso-ventral, dar care a fost adaptat la viața ectoparazitară. Spre deosebire de insecte, căpușele nu au cap, antene, torace sau abdomen [2][3]. Corpul este împărțit într-o regiune anterioară, capitulul sau gnatosoma, și o regiune posterioară, idiosoma, care constituie restul corpului. Capitulul sau gnatosoma, se compune dintr-o regiune posterioară,baza capitulului, și o regiune anterioară, piesele bucale care sunt formate de palpichelicere și hipostom. Idiosoma este compusă din plăci numite scuturi. Idiosoma este împărțită în podosomă care poartă 4 perechi de picioare la adulți (trei la larve) și orificiile genitale și opistosomă, care se află posterior de picioarele IV și poartă placa spiraculară și orificiu anal. Partea superioară a idiosomei este acoperită de scutul dorsal. La unele specii de ixodide, pe marginea scutului dorsal se găsesc câte o pereche de ochi.

Ixodes scapularis.jpg

Păianjenul.
Păianjenii, spre deosebire de insecte, au corpul divizat doar în două regiuni: prosomă (numită și cefalotorace, corespunde regiunilor cefalice și toracice) și opistosomă (numită și abdomen). Dar sunt și excepții, păianjenii din familia Archaeidae prezintă prosoma împărțită în două părți unite printr-un gât alungit. Cu excepția câtorva specii din familia Liphistiidae (numiți păianjeni segmentați), opistosoma nu este segmentată. Prosoma și opistosoma sunt conectate printr-un pețiol (sau pedicel), formațiune ce sporește mobilitatea corpului.

Spiders Diversity.jpg